Skal jeg velge et nettbrett eller et lesebrett?

For å finne ut om det er et nettbrett eller et lesebrett som vil passe best for deg, kan det være hjelpsomt å tenke gjennom noen spørsmål.

Er det viktig for deg å kunne lese ebøker på enheten over lengre tid?

Dersom svaret er ja, vil et lesebrett være perfekt for deg. På grunn av e-ink-teknologien er et lesebrett god mot øynene siden skjermen er lik som papir. Det å lese på et lesebrett blir derfor som å lese en avis. Generelt sett har lesebrett en batterilevetid slik at du kan lese 10-15 bøker på dem, mens batteriene på et nettbrett har langt kortere levetid. Dersom du er vant til å bruke masse tid foran en dataskjerm, kan du nok likevel gjerne lese på for eksempel en iPad. I vår iOS-applikasjon kan skjermens lysstyrke også tilpasses, slik at den ikke plager øynene dine.

Vil du bruke den utendørs?

LCD-skjermer er på ingen måte gode til å lese ute med, siden sollys kan gjøre det vanskelig å se hva som står på skjermen. Til innendørsbruk er det ingen problemer. Derfor, hvis du regner med å lese mye ute, der det er sollys, vil du få mest ut av å velge et lesebrett.

Vil du bruke enheten til annet enn å lese på?

Et lesebrett er ikke beregnet til å surfe på nettet med. Skjermen setter store begrensninger for hastigheten og muligheten til å vise dynamisk innhold. Derfor, om du ønsker å bruke enheten til annet enn å lese (sjekke e-post, Facebook, se video og så videre) vil du være best tjent med å velge et nettbrett.

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

• Avatar
    Anne-Louise Bech Jürgensen

Lesebrett er helt fantastisk. P.t veier alle mine 50 bøker 2-300 gram, slipper å slite med kilotunge papirbøker, dessuten tar de etter hvert stor plass. Har en Kindle, hvor jeg får ned tyske bøker,  Kindle tar også engelske bøker. Nå, med ebok.no får jeg også norske bøker. Bedre kan det ikke bli !  Har ikke lest bøker på mange år, men med lesebrett går det unna med bøker her i huset ! De er meget hendige hvis du leser på sengen. Skulle du glemme å slå av lesebrettet, går det i dvale etter ca 5 minutter. Bokstavstørrelsen kan endres, slik at vi godt voksne kan lese uten vanskeligheter. Batteritiden på en Kindle er bra, ca 30 timer, tror jeg (er ikke helt sikker). Kjøp lesebrett uten innebygget lys, det irriterer ikke øynene. Lykke til !

• Avatar
    Karin Breit

Går det an å laste ned engelske bøker på lesebrett kjøpt i Norge?

• Avatar
    Geir Forbord

Kjøpte KOBO AURA i Tyskland og er kjempefornøyd. Utrolig bra og raskt lesebrett. Jeg bruker også appen Pocket for å lese nettsider jeg får tips om på Twitter og slikt senere når jeg har tid. Pocket er integrert i KOBO og man får automatisk lastet inn nettartikler slik at man kan lese dem i fred og ro på KOBO-en.

Kindle Paperwhite er også billigere og vel så bra, men jeg ville ha muligheten til å lese bøker med DRM-beskyttelse uten å måtte gå lang omvei for å få bort dette på bøker slik at jeg kan lese på Kindle. Egentlig burde man kun kjøpe bøker som er vannmerket og ikke DRM-beskyttet, så i etterkant tenker jeg at man like greit kan kjøpe Kindle og bestemme seg for å kun kjøpe av forlag/forfattere som bruker vannmerking. Hvis man er glad i å lese på engelsk eller tysk, er også Kindle og Kobo veldig bra da du kan kjøpe bøker direkte på lesebrettet.

Fordel Kindle: Egen knapp for å sende vannmerkede bøker fra ebok.no direkte til lesebrettet.

Fordel Kobo: Kan lese drm-bøker, men man må gå omveien om en pc for å få lastet drm-bøkene inn på lesebrettet. Ved vannmerkede bøker kan man ganske enkelt sende boka til seg selv på e-post og åpne e-posten i nettleseren som følger med Kobo.

Stor ulempe med KOBO: Ikke mulig å få kjøpt fra Norge så vidt jeg vet.

Er du helt anti-teknologi så kjøp norsk lesebrett fra enten Norli eller brettboka.no fordi du da får alle norske bøker automatisk inn på lesebrettet - men KOBO og Kindle ligger årevis foran teknologisk sett etter min mening. Bakgrunnsbelysningen er helt fantastisk og er ennå ikke kommet til noen norske lesebrett.

• Avatar
    Geir Forbord

Karin Breit - Ja, det kan man, men er det bøker med DRM, må du laste ned adobe digital editions på pc-en din og koble lesebrettet til pc-en. Deretter må du laste ned boka til pc-en din slik at du kan overføre den til lesebrettet ved hjelp av adobe digital editions-programmet. Ikke enkelt, men heller ikke umulig å få til.

• Avatar
    Inger Bjercke

Jeg har et Kindlebrett som jeg bare elsker, det er lett, har plass til haugevis med bøker som jeg kjøper på norske nettbokhandlere og får direkte sendt til min Kindlekonto som igjen legger det ned på min Kindle. http://www.multicom.no/Kindle-Paperwhite-2014-Lesebrett-6-Wi-Fie-Innebygd-lys--Med-tilbud-AMAZON/cat-p/c/p10627977 Kan leses når det mørkner, i sollys, ja hvor og når du vil. Kan nesten ta det med i baklomma